Ga naar de inhoud

Bouwkundige keuringen

Een bouwkundige keuring is een inspectie van de bouwtechnische staat van een pand door een bouwkundig expert. Tijdens deze inspectie worden verschillende onderdelen van het pand onderzocht zoals de fundering, de gevels, het dak, de vloeren en de installaties (elektra, gas, water).

Deze bouwkundige keuring dient om inzicht te verschaffen in de bouwtechnische staat van het pand en om eventuele gebreken en achterstallig onderhoud op te sporen. Op basis van de conclusies van de keuring wordt er een uitgebreid rapport opgesteld met een samenvatting en eventuele aanbevelingen voor herstelwerkzaamheden. Dit rapport kan door de koper worden gebruikt om een ​​weloverwogen beslissing te nemen over de aankoop van het pand.

In Nederland heeft een koper van een pand een onderzoeksplicht. Dit betekent dat de koper zelf onderzoek moet doen naar de staat van dit pand voordat hij of zij het koopt. Een bouwkundige keuring kan mogelijk helpen maar het is niet verplicht.

Ook bij verkoop heeft de verkoper een informatieplicht. Dit betekent dat de verkoper verplicht is om alle bekende gebreken en bijzonderheden over het pand te melden aan de koper. Als de verkoper dit niet doet dan kan de koper hier later op terugkomen en de verkoper verantwoordelijk stellen. Het is dus belangrijk dat de verkoper alle informatie over het pand volledig en correct weergeeft.

Weet wat je (ver)koopt!